Merhaba, ben Londra'da yazılım mühendisi olarak çalışıyorum. Açıkçası maaş konusu genel yaşantınızla doğru orantılı olarak değişir. Türkiye'de yaşıyorsanız Pound'un Türk Lirası'na göre alım gücü oldukça yüksek.
Londra'da yaşayacaksanız en büyük maliyetiniz ev kiraları olacaktır. Bir çok göçmen oda kiralıyor. Merkez Londra'da oturmayacaksanız, sınırlara veya sınırların dışına doğru gittiğinizde kira ücretlerinde ciddi düşüş oluyor. Mutfak masraflarınız aylık tek kişi için 300 pound'u geçmez diye tahmin ediyorum. Ben aile olarak buradayım, 4 kişilik bir ailenin mutfak masrafı maksimum 500 pound civarında tutuyor(bu tutar da yaşantınıza göre değişiklik gösterecektir).
İş bulma konusuna gelirsek, Londra'da iş bulmak biraz zahmetli olabilir. Ama iş arama sırasında opsiyonunuz çok olacak. Bir çok ilan sitesi mevcut. Indeed, LinkedIn gibi sitelerde lokal aramalar yapın. Başvurunuzu yapın, olumlu olursa görüşürsünüz zaten.
Bir diğer önemli konu; vize süreci ve masrafları. Bir çok şirket bu tutarları tamamen karşılıyor, relocation package(taşınma yardımı) ve maintenance giderleri için bir bütçe sunuyor. Bazı şirketler de sadece kişinin vize ücretlerini karşılıyor, aileye karışmıyor. Bazı şirketler ise hiç bir gideri ödemiyor. Aldığınız teklifte bu masrafları ve süreci de hesaba katmanızda fayda var.
Çalışacağınız şirketin sponsor olabilir bir şirket olması önemli.
Skilled worker visa kategorisi ile başvuru yapacaksanız, ihtiyaç olan bir evrak da sponsor sertifikasıdır(certificate of sponsorship).